Verwacht: ‘Dit huis is een thuis’

Op 1 november – in de Week van de Pleegzorg – verschijnt ons nieuwe boek ‘Dit huis is een thuis – Opgroeien in een multicultureel adoptie- of pleeggezin‘. Hierin komen zestien jongeren aan het woord die een andere culturele achtergrond hebben dan hun adoptie- of pleegouders. Ze vertellen hoe zij hun gekleurde identiteit ervaren en wat zij belangrijk vinden.

Ik heb het boek geschreven met Femmie Juffer en Monique Steenstra. Het geeft een inkijkje in het leven van jongeren die opgroeien in twee culturen. In woord en beeld wordt zichtbaar wie deze jongeren zijn en hoe zij zichzelf zien. De fotoportretten zijn van Lilian van Rooij.

Femmie Juffer, hoogleraar adoptie en pleegzorg aan de Universiteit Leiden, schreef een inhoudelijk hoofdstuk over het belang van kleur bekennen en erkennen in de opvoeding. Haar pleidooi dat adoptie- en pleegouders aandacht moeten hebben voor de cultuur van het land van afkomst van het kind, maar het anders-zijn niet moeten overdrijven, sluit aan bij de verhalen van de jongeren. Zij willen ruimte voor hun eigen wensen en verlangens bij het vormgeven van hun gekleurde identiteit.

‘Dit huis is een thuis’ verschijnt met steun van Stichting Kinderpostzegels Nederland en Fonds Cloeck van het Oranjefonds.